Sığla Yağı Nedir ? Sağlığa ve Cilde Faydaları Nelerdir ?

Sığla ağacından elde edilen sığla yağı, iyi bir antiseptik olma özelliği ile bilinir. Sığla yağı, sığla ağacının gövdesine atılan çizikle elde edilir. Çizikten salgı çıkar ve kabuklar önce kazınıp çıkarılır. Daha sonra kaynatılıp preslenerek yağ ortaya çıkarılır. Sığla yağı çok eski zamanlardan beri bilinen ve kullanılan bir yağdır.

Günlük kabuğu olarak da bilinir. Halk arasında tütsü maddesi olarak kullanılır. Eski çağlarda da üretimi yapılmış bir yağdır. Evliya Çelebi’nin seyahat notları içinde sığla yağına ait bilgiler bulunur. Seyahat notlarında küçük bir ağaç üzerinden sığla yağı elde edildiği ve Mısırdan Hindistan’a kadar gönderildiği ayrıca bu yağın cüzam hastalarında kullanıldığı yazılıdır.

Sığla Yağı Nedir?

Türkiye’nin Muğla ili ve çevresinde yetişen sığla ağacı, ağaç gövdesinden sızan reçineye verilen isimdir. Açık kahverengi rengi olan, yapışkan özelliği olan bir ürün olarak karşımıza çıkar. Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye bölgelerinde yetiştiği bilinir. Donuk ve mat yapısı ile bilinir. Sığla yağı yanmamış olan, mantarlaşma oluşmamış ve sağlıklı olan ağaçlardan elde edilir.

Sığla Yağının Sağlığa Faydaları

Sağlık alanında bitkisel tedavi olarak kullanılır. Sağlığa pek çok faydası bulunur. Bu faydalardan bazıları, reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelmesidir. Yanık ve yaraların iyileştirilmesinde, solunum yolu rahatsızlıklarında, bağırsak hastalıklarında ve cilt hastalıklarında da kullanılması ile bilinir.

Vücut direncini artırır. Öksürüğe ve balgam söktürmede faydalıdır. Düzenli kullanılmak sureti ile egzama ve mantar sorununu ortadan kaldırır. Stresi azaltmaya, ağrı ve iltihapları gidermeye, uykuya dalmayı kolaylaştırmaya, hafıza güçlendirmeye, mikropları öldürmeye yarayan bir yağdır. Yağın içinde bulunan bileşiklerin ağrı geçirme özelliği bulunur. Bu sayede romatizma ağrılarına iyi geldiği bilinir.

Kireçlenme problemlerinin geçmesine yardımcı olarak, vücutta bulunan iltihapların oluşmasını engelleme özelliği vardır. Kabızlık sorunu yaşayanların bir bardak su içine bir iki damla damlatmak şekli ile tüketmeleri önerilir. Su içerisinde tüketemeyenlerin ise, bir yemek kaşığı bal ile sığla yağının 1 veya 2 damla damla karıştırılması şeklinde tüketmeleri tavsiye edilir.

Sığla Yağının Cilde Faydaları

Sığla yağının cilt üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Cildi yumuşatma ve nemlendirme özellikleri bulunur. Cilt üzerinde bulunan herhangi bir yara olduğunda, üzerine sürülmek sureti ile kullanıldığında hem yaranın iyileşmesine hem de mikrop kapma durumlarında katkı sağlar. Yaşlanma karşıtı olarak cilde sürülerek uygulanabilir. Sığla yağı dünyaca ünlü maskelerin içinde bulunur. Cilt renk tonunu eşitleme özelliğinin yanı sıra, cildi güçlendirerek elastikiyet kaybını önleme özelliği bulunur.

Sığla Yağını Nasıl Kullanabilirsiniz?

Sığla yağı, sabunda, ilaçta ve kozmetik alanında kullanılır. Kullanım şekli kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Aç karnına kullanılması istenilen etkiyi artırma konusunda fayda sağlayacağı söylenir. Banyoda stresi azaltmak amacı ile kullanılır. Küvetin doldurulması sureti ile ılık suyun içine birkaç damla sığla yağı eklenerek kullanılır.

Ağrıların giderilmesi amacı ile ağrıyan bölgelere masaj yaparak sürülür. Soğuk algınlığı ve gribin giderilmesinde kullanılır. Hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerin içerek kullanması tavsiye edilir. Alerjik bir cilde sahip olanlar önce vücutlarının bir yerine sürüp bekleyerek denemelidir.

Sığla Yağının Kokusu Nasıldır?

Sığla yağı parfüm, eczacılık gibi sektörlerde hoş kokması sebebi ile buhur olarak kullanılır. Parfümeri sektöründe farklı malzemelerin kullanılmasından dolayı eski talep yoktur. Kokusunun güzel olması sebebi ile sabun yapımında da kullanılır. Tahine benzer rengi ile bilinen sığla yağının kendine özel aroması vardır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sitemiz deneyiminizi geliştirmek için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun çerezleri kullanır. Anladım Detay